8 Основни причини, поради които се чувствате постоянно подути (и как да решите проблема)

Подуването е едно от най-честите оплаквания, които чувам в кабинета ми и добрата новина е, че то е почти винаги лечимо, след като определим основната причина. Честото подуване може да бъде неприятно, но за много жени това се отразява и на тяхното самочувствие и на това как се чувстват по отношение на телата си.

Какво причинява подуване?girl-358768_640

Ето някои от най-често срещаните неща, които търся, когато пациент се оплаква от подуване:

  1. Свръхрастеж на чревни дрожди
  2. Хранителна непоносимост
  3. Чувствителност към Глутен или целиакия
  4. Инсулинова резистентност
  5. Лоша комбинация на храни
  6. Нередовно хранене
  7. Недостиг на храносмилателни ензими (включително непоносимост към лактоза)
  8. Други причини за дисбиоза – свръхрастеж на бактерии или паразити

Някои от тези състояния могат да бъдат тествани – непоносимост към храна, чувствителност към глутен, целиакия, инсулинова резистентност, а в други случаи лекуваме въз основа на симптомите и историята. Докато търсите основната причина за вашия проблем с подуването, можете също да опитате някои от тези средства за домашно лечение, за да третирате симптомите:

Как да се отървете от подуването

1. Свръхрастеж на чревни дрожди:

Свръхрастежът на червни дрожди е изключително често срещан и обикновено се причинява от честа или продължителна употреба на антибиотици. Най-често срещаните сценарии са – много приеми на антибиотици като дете за ушни или тонзилни инфекции, дългосрочна употреба на антибиотици при акне (тетрациклин или миноцин) или прием на антибиотици при чести инфекции на пикочните пътища. Антибиотиците променят храносмилателната ви флора, като позволяват на дрождите, които са опортюнистичен организъм, да завладеят територия.

Когато има твърде много дрожди в тялото, ще бъдете подути и ще имате газове. Това е така, защото дрождите ферментират храните, причинявайки газове. Някои хора ще изпитват също много силен глад за захар или въглехидрати, тенденция към преяждане, мозъчно замъгляване, умора, вагинални гъбични инфекции и евентуално гъбични кожни инфекции.

Добрата новина е, че това може да се лекува чрез ребалансиране на чревната ви флора с пречистване от дрожди: преминаване на диета без захар, приемане на добавки за убиване на дрожди и попълване на чревната ви флора с пробиотици.

2. Хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост е различна от хранителната алергия, тъй като това е забавена реакция към храната, а не незабавна реакция като сърбеж, подуване или анафилаксия. Хранителната непоносимост предизвиква имунен стрес и възпаление и това може също да раздразни чревния тракт, причинявайки подуване. Най-честата хранителна непоносимост е към млечните продукти, яйцата, някои плодове (банани, цитрусови плодове, ананас), понякога ядки (най-често към бадеми и фъстъци), пшеница, глутен, царевица или други.

Хранителната непоносимост може да бъде тествана с кръвен тест, за да бъдат идентифицирани точно и да се изключи налучкването на храните. Хранителната непоносимост може да се подозира при хора с алергии, екзема, астма или фамилна анамнеза за автоимунно заболяване, но може да се свърже и с много други кожни състояния, с храносмилателни смущения и с ниска енергия. Обикновено подуването ще се подобри в рамките на 4-6 седмици от елиминирането на всякакви утежняващи храни.

3. Чувствителност към Глутен или целиакия

Проблемът с непоносимостта към глутен и целиакия (по-сериозна форма на непоносимост към глутен) определено нараства и се дължи на големите промени в пшеницата през последните 50 години, както и на високото ни потребление на зърнени продукти. Много хора с чувствителност към глутен ще се оплакват от подуване, със или без газове, запек или диария.

Има налични тестове за непоносимост към глутен и за целиакия, които откриват повечето случаи, въпреки че много хора с отрицателен резултат, все пак се чувстват по-добре без глутен. Друг маркер за непоносимост към глутен е ниско ниво на витамин В12 без човек да е на веганска или вегетарианска диета.

Ако подозирате, че глутенът може да ви е проблем, отправната точка е да направите подходящи кръвни тестове, за да го потвърдите или да започнете 5 седмичен стриктен опит без глутен. След 5 седмици стриктно без глутен, важно е да го предизвикате обратно в диетата си, за да изясните реакцията си. Има толкова много алтернативи на глутена: ориз, киноа, просо, тикви и сладки картофи, например.

4. Инсулинова резистентност

Инсулинът е хормонът, който се освобождава от панкреаса в отговор на глюкозата (захарта) в кръвта. Нивата на инсулин скачат след ядене. Когато инсулинът се освобождава в неинсулино-резистентен (здрав) човек, той задейства клетките на организма да използват глюкоза и мазнини от кръвтния поток. Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките не реагират или реагират слабо на сигнала на инсулина. Това води до това, че тялото отделя още повече инсулин и в крайна сметка създава токсични нива на глюкоза в кръвта, известни като висока кръвна захар.

Честите симптоми на инсулинова резистентност включват: увеличаване на теглото (често бързо в период от 2-3 години); интензивен глад за въглехидрати и сладкиши; повишен апетит; и усещане за умора и подуване след хранене.

Ако сте преживели тези признаци и особено ако имате семейна история с диабет, може да имате инсулинова резистентност. Има кръвни тестове, които потвърждават инсулиновата резистентност. Добрата новина е, че това състояние е лечимо и обратимо с промени в диетата и упражнения. Ключът е да намалите приема на захар и въглехидрати, да наблегнете повече на зеленчуци, протеини, фибри и здравословни мазнини; и да започнете да тренирате редовно.

5. Лошо комбиниране на храни

Знаете ли, че видовете храни, които ядете заедно, могат да повлияят върху това колко добре се усвояват? Някои хора са много по-чувствителни към това от други. Когато храните са неправилно комбинирани, това забавя процеса на храносмилането и може да доведе до подуване на корема и лошо храносмилане.

Най-важното правило за комбиниране на храната е да ядете плодовете отделно, а не да ги комбинирате с други храни, особено с протеини. За повечето хора това е единственото, което трябва да направят. Например никога не яжте пъпеши или плодова салата непосредствено след вечеря с риба!

Други правила за комбиниране на храните са да не се комбинират протеини с въглехидрати. Това е трудно и почти невъзможно при вегетарианска диета, но за тези от вас, които ядат месо, птици или риба, опитайте се да отделите нишестетата и протеините си и вижте как се чувствате. Може да забележите много по-лесно храносмилане. Например, закуска, състояща се от плодови сокове; втора сутрешна закуска от ядки; обяд, състоящ се от месо, птици или риба с много зеленчуци; и след това по-тежка въглехидратна вечеря като печен сладък картоф със зеленчуци на скара.

6. Нередовно хранене

Друга често срещана причина за подуване е просто нередовно хранене. Когато в продължение на дълги часове не се храните или приемате големи количества храна преди лягане, вашето храносмилане (и метаболизъм) ще страдат. Например пропускане на закуска и след това хранене с голям обяд почти винаги ще причини подуване – това е шокиращо за храносмилтелната система и също така ще предизвика голямо покачване на кръвната захар и инсулина, както е описано по-горе. Ще си докарате подуване и умора, търсейки кофеин, за да останете продуктивни следобед.

Тялото ни работи най-добре с редовни и последователни хранения, а нашата храносмилателна система също функционира по-добре с последователност. Направете си закуска в рамките на 1 час след събуждане, редовен обяд в средата на деня и вечеря преди 19:00 часа. Включете втора сутрешна и следобедна закуска, ако е необходимо.

7. Недостиг на храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими се произвеждат от панкреаса, за да помогнат за разпадането на храната във форми, които могат да бъдат абсорбирани от тялото ви. Ензимите разграждат протеини, въглехидрати, мазнини и лактоза.

В някои случаи тялото може да не произвежда достатъчно храносмилателни ензими, което води до подуване на корема, болка, лошо храносмилане и нередовни движения на червата. Недостигът на храносмилателни ензими може да бъде причинен от: 1) хранителна непоносимост, причиняваща нискостепенно възпаление в чревния тракт; 2) свръхрастеж на бактерии / дрожди / паразити; 3) ниска стомашна киселинност; 4) хроничен стрес; и 5) стареене.

Лактозната непоносимост е също форма на ензимен дефицит, където има недостатъчен лактазен ензим за разграждане на лактозата, което води до лошо усвояване на млечните продукти. Лактозната непоносимост може да бъде тествана с дихателен тест или с 2 седмичен опит без млечни произведения, последван от предизвикателство (което означава хранене с млечни продукти, за да се наблюдава какво се случва).

Временно решение на този проблем е да се взимат храносмилателни ензими с храната и да се избягват млечни продукти, ако имате лактозна непоносимост. Важно е обаче да стигнете до корена на проблема и да третирате всякакви дисбаланси, за да насърчите тялото да произвежда достатъчно ензими само.

8. Други причини за дисбиоза – свръхрастеж на бактерии или паразити в тънките чрева

Много често е налице дисбаланс на организмите в чревния тракт и в допълнение към дрождите, както беше обсъдено по-горе, много хора също носят допълнителни патогенни бактерии и дори паразити в храносмилателния си тракт. Това е по-вероятно, ако сте пътували наскоро (особено в Азия, Африка или Южна Америка), но дори и да хапнете в Торонто, можете да поемете някои гадни бацили. При този тип храносмилателен дисбаланс обикновено има диария, загуба на тегло и умора.

Има точни тестове за свръхрастеж на бактерии и паразити с изчерпателен анализ на храносмилателните изпражнения, за да се открие точно това, което расте. Тогава лечението е много по-лесно, след като са идентифицирани организмите.

Обобщение

В заключение, съществуват много причини за подуване на корема, които търси един натуропатичен лекар и това обикновено е сравнително лечимо състояние. Не е нормално да се налага да разкопчавате коланите си всяка вечер след вечеря или да сте прекалено подути в края на деня, за да излезете и да общувате. Надявам се тази кратка статия да ви даде начална точка за подобряване на храносмилателното ви здраве!

Ако имате нужда от по-сериозна работа върху здравето си, свържете се с нас.

Източник

Вижте още:

7 признака, сочещи чувствителност към глутен

Учен от MIT: Излъгали са ви за храненето с пшеница

6 Признака, че чревната ви флора е напълно извън баланс

8 пробиотични храни за подпомагане на храносмилането

11 храни, които трябва да спрете да ядете, за да избегнете възпаление

Дарения

Полезно ли ви е това, което получавате тук?
Подкрепете Живѣда, за да има още от него.

PayPal


Вашият коментар