7 признака, сочещи чувствителност към глутен

Непоносимостта към глутен е един от най-разпространените храносмилателни проблеми в наши дни. Глутенът обикновено се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта. Има множество симптоми, които биха могли да означават, че имате непоносимост към глутен, ето някои от тях:wheat-809444_640

1. Проблеми с паметта

Това е изненадващ симптом на непоносимост към глутен. Проблемите с паметта могат да бъдат коварни по природа; въпреки това редица фактори, могат да ги предизвикат. Те често се наблюдават при хора с целиакия. Глутенът също така допринася за намалени когнитивни функции.

2. Неочаквано наддаване на тегло

Не знаете от къде идват всички тези телесни мазнини? Този симптом притеснява много хора с непоносимост към глутен. Това се дължи на малабсорбция, пропускливи черва и системно възпаление, всички от които са предизвикани от глутен.

3. Анормална имунна функция

IgA антитела имат противодействащ ефект върху имунната система при хора, които са чувствителни или имат непоносимост към глутен. Тези антитела са основната защита на тялото ни срещу настинка, грип и други заболявания. Когато същите антитела противодействат, се случват болестите.

4. Проблеми със зъбите

Някои изследвания свързват чувствителността към глутен с „афтозен стоматит.“ Това състояние е свързано с язви, които продължават да възникват отново. Също така, поради малабсорбция на хранителни вещества, вие винаги имате ниско ниво на калций.

5. Мигрена или главоболие

Мигрените са много често срещани при хората с непоносимост към глутен. Едно проучване показва, че 56% от всички хора с непоносимост към глутен са имали мигрена, когато са яли хляб.

6. Кожни проблеми

Непоносимостта към глутен може да доведе също до малабсорбция и е свързана с редица кожни заболявания като акне, псориазис, екзема и т.н. Заболявания на кожата, поради непоносимост към глутен включват парене, зачервяване, обриви и сърбеж.

7. Ставни и мускулни болки

Възпаленията, причинени от непоносимост  към глутен могат да включват болки
в ставите и мускулна болка. Множество изследвания на тази тема са единни по отношение на този симптом.

Ако искате да се запознаете с методи за прочистване на организма от натрупани токсини, пишете ни.

Източник

Вижте още:

Учен от MIT: Излъгали са ви за храненето с пшеница

7 признаци за непоносимост към глутен, които всеки игнорира

 


Вашият коментар