7 храни, причиняващи възпаление, които да избягваме или да изключим

Някои храни могат да предизвикат възпаление и ви излагат на повишен риск от сърдечно-съдови проблеми, метаболитни нарушения и дори се влошават състояния като ревматоиден артрит. Може би е време да се изхвърлят преработените храни, рафинираните захари, алкохола. Избягвайте наситените мазнини, транс мазнините и растителните масла. Осъществяването на промяната е по-лесно, отколкото си мислите!

Да знаеш кои храни трябва да се избягват за намаляване на възпалението и какви да имаме като част от противовъзпалителна диета, е по-важно от всякога с днешната средностатистическа диета , изобилстваща на храни, причиняващи възпаление.

Храни, които да се избягват или да се изключат

Колкото е важно да се знае какво трябва да се яде, толкова е важно и да се знае какво да се яде по-малко. Някои от храните, които следват е добре да се избягват, така че изключете ги от живота си, ако можете или намалете приема им ако не друго.

1. Наситени мазниниcheese-948945_640

Наситените мазнини се свързват с възпалителен отговор от организма. Изследователите предлагат да преминем от наситени мастни киселини като масло и сметана за готвене към ненаситени мастни киселини, като зехтин или други масла, богати на омга-3 мастни киселини, които намаляват възпалението. Това също така означава намаляване приема на тлъсто червено месо, птиче месо с кожа и млечни продукти като сирена.

2. Транс мазнини

Транс-мастните киселини (ТМК) са замесени в увеличаване на възпалението. Едно проучване, фокусирано върху жените, е установило, че приема на ТМК се свързва с маркерите за системно възпаление. Намаляването на храни с ТМК като купешки печива, пържени храни, замразени пици, банички, а дори и пакетирани продукти, като бисквити и крекери, следва също да допринесе за намаляване на възпалението.

3. Захар

Консумирането на твърде много рафинирана захар е също лошо за вас. Ако се придържате към диета, която е постоянно с високо съдържание на рафинирана захар, може да сте в беда, когато става въпрос за възпаление. Още по-тревожно е, че захарта може всъщност да възпрепятства противовъзпалителните омега-3 мастни киселини да си вършат работата, както едно проучване върху животни показва. Консумирането на газирани напитки със захар е установено, че повишава риска от хронични възпалителни заболявания, така че определено ще искате да ги разкарате от списъка за пазаруване.

4. Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

Освен риска от консумиране на толкова много захар под формата на царевичен сироп, вие също сте изложени на риск от възпаление, ако това е придружено с дефицит на магнезий. Изследванията твърдят, че тази комбинация от дефицит с прием на фруктозен царевичен сироп, може да увеличи риска от възпаление, което води до по-големи шансове за метаболитен синдром.

5. Растителни масла

Преди разглеждани като по-здравословен вариант от животинските мазнини, вече е ясно че растителните масла, имат негативни последици за тялото ви. Омега-6 мастните киселини, коитo много растителни масла съдържат, са свързани с повишено възпаление в организма.

6. Преработени и рафинирани храни

Преработените храни обикновено съдържат една или повече от тези „извън границите“ храни, причиняващи възпаление, независимо дали е захар, високо фруктозен царевичен сироп, силно рафинирано нишесте или наситени мазнини и транс мазнини. Така че от това следва, че избягването им би било добра идея. Преработените меса са още по-лоши. Напредналата гликация в крайните продукти, образувана когато месата са приготвени при високи температури (какъвто е случаят с преработените меса), води до възпаление и увеличаване на окислителния стрес. Рафинираните въглехидрати с ниско съдържание на фибри и обикновено с висок гликемичен индекс, са спусъци за възпаление. Ето защо някои експерти съветват да се върнем към яденето на пълнозърнести храни, както са правели нашите предци, защото това може да помогне за пресичане на възпалението.

7. Алкохол

Някои системни маркери за възпаление се увеличават при консумация на алкохол. За тези, които пият много, проблемът „пропускливи черва“ заплашва да направи проблема с възпалението по-широко разпространен. Черният дроб детоксикира липополизахарида (LPS), един от основните индуктори на възпаление. Взаимодействието между различните органи също ограничава неблагоприятните ефекти на LPS. Тежкото пиене увеличава движението на LPS от червата и уврежда черния дроб и взаимодействието между органите. Лоши новини за способността на организма ви да се бори с възпалението.

За помощ за справяне с възпалението и здравословен начин на живот, пишете ни.

Източник

Вижте още:

11 храни, които трябва да спрете да ядете, за да избегнете възпаление


Вашият коментар