Съдебно обвинение: Монсанто е скрила истината за глифозата и рака

За пръв път най-злата корпорация в света може най-накрая да се изправи в съда за престъпленията си. На 18 юни 2018 г. един човек ще отведе Монсанто там, твърдейки че компанията от десетки години крие канцерогенния потеcancer-389921_640нциал на Roundup. Деуейн Джонсън, 48-годишен мъж от Калифорния, е достатъчно смел да се бори с рака и с Монсанто едновременно. Лекарите твърдят, че на Джонсън му остават само няколко месеца живот, но стремежът му да се увери, че Монсанто ще си плати за отровите, които са разпространили по света, ще бъде трудно да се победи.

И сега делото му срещу биотехнологичния гигант току що получи още една ръка за подкрепа; Съдия Къртис Карноу издаде заповед миналата седмица, която ще позволи на съдебните заседатели не само да вземат предвид доказателствата за това, което е причинило рака на Джонсън, но и доказателства, които показват, че Монсанто крие истината за потенциала на глифозата да причини вреда.

„Вътрешната кореспонденция, отбелязана от Джонсън, би могла да подкрепи откритията на съдебните заседатели, че Монсанто отдавна е наясно за риска, че нейните хербициди на база глифозат са канцерогенни … но непрекъснато се опитва да повлияе на научната литература, за да предотврати вътрешните притеснения да достигнат до обществената сфера, за да усили защитата си при възникване на действия по отношение на отговорността за продуктите й. Така че съществуват фактически подсъдни въпроси, “ твърди Карноу.

Гардиън отбелязва, че около 4000 ищци са завели дела срещу компанията, подобни на това на Джонсън; те твърдят че излагането на Roundup ги е накарало (или техните близки) да развият не-Ходжкинов лимфом. В Сейнт Луис, Мисури, е насрочено още едно дело за октомври.

В допълнение към полагането на вината за рак, причинена от излагането на Roundup върху плещите на Монсанто, заведените дела твърдят, че корпоративният гигант знае за токсичността на продукта и активно потиска достигането на тази информация както до регулаторите, така и до обществеността. Корпорацията би скрила информация, за да защити печалбите си? За жалост! Може би затова регулаторните агенции в САЩ не трябва да разчитат на проучвания за оценка на безопасността на продуктите, подкрепяни от производителите.

Все повече проучвания показват, че глифозатът – активната съставка в Roundup – е канцерогенен. Дори Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация е стигнала до заключението, че глифозатът е вероятно канцероген и въпреки това уверенията на Monsanto, че техният продукт е безопасен, са достатъчни, за да бъде той законен на земята. В какъв свят живеем, в който корпорациите имат последна дума вместо науката?

Всъщност е по-лошо от колкото сме си мислили

Последните проучвания показват, че проблемът не е само в глифозата; цялата формулировка на Roundup е токсична. Както се съобщава, Националната токсикологична програма на САЩ (NTP) наскоро проведе своя първи по рода си анализ на хербицидни формулировки, които включват глифозат и други химикали – и установи, че глифозатът става още по-токсичен, когато се комбинира с други съставки.

Както твърди Джонсън, Монсанто „е подкрепяла фалшиви данни и е атакувала легитимни проучвания“, които разкриват потенциалната заплаха от нейните хербициди и е участвала в „продължителна кампания за дезинформация“, за да подмами регулаторните агенции и широката общественост да вярват, че нейните продукти са безопасни.

Монсанто, разбира се, категорично отрече твърденията и продължава да твърди, че нейният продукт е безопасен. Биотехнологичният гигант дори посочи анализ, ръководен от Американската агенция за защита на природата (ЕРА), като доказателство. Това е иронично, като се има предвид броят на сигналите, които са отправени по отношение на позицията на EPA за глифозата. През 2017 г. е заведено дело срещу ЕРА – твърдящо, че „Monsanto“ е „повлияла“ на тяхната класификация на химикала. Докладите твърдят, че ЕРА разполага с достатъчно доказателства, за да обяви глифозата за канцерогенен, но в крайна сметка е избрала да заяви, че „няма вероятност той да е канцерогенен за хората“.

Това съдебно дело идва скоро след шокиращото писмо от покойния учен от EPA Марион Копли, разкриващо че във федералната агенция са работили „къртици“, за да поддържат добрата слава на глифозата – и са платени от Monsanto за това.

Конспирацията „Монсанто“ продължава да става все по-голяма и по-сложна с течение на времето, така че останете в течение на Monsanto.news.

Ако искате да разберете как да прочистите натрупаните токсини в тялото си, свържете се с нас.

Източник

Вижте още:

Глифозатът е свързан с аутизма; как да детоксикарате тази „спяща отрова“ от тялото си

Учен от MIT: Излъгали са ви за храненето с пшеница

Как да се предпазим от глифозата

Дарения

Полезно ли ви е това, което получавате тук?
Подкрепете Живѣда, за да има още от него.

PayPal

 


Вашият коментар